Ανασκαφής κάλεσμα

Πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας και πολιτικό και θρησκευτικό της κέντρο, ήταν το Αρχαίο Θέρμο. Αυτό τον τόπο διάλεξε η Δημοκρατία να γεννηθεί κι ύστερα έγινε η ίδια γεννήτορας αξιών, θεσμών, πολιτισμού. Εκεί γινόταν οι μεγάλες πολιτικές συνάξεις των Αιτωλών, τα Θερμικά. Εκεί η άμεση Δημοκρατία βρήκε μέγαρο στο Ναό του Θερμίου Απόλλωνα, εκεί οι αρχές της ομοσπονδίας και της διαιτησίας  συγκρότησαν το Κοινό των Αιτωλών κι έδωσαν στον κόσμο πρότυπα δημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας.

Σ’ αυτόν όμως τον τόπο ανελέητοι επιδρομείς κι ο αδυσώπητος χρόνος τραυμάτισαν το πολιτιστικό μεγαλείο.

Εκκωφαντική η πρόσκληση και πρόκληση και επιταγή για μια ανασκαφική έρευνα που θα αποκαλύψει δημιουργίες βυθισμένες στη σιωπή των αιώνων.

Η τελευταία ανασκαφή  από τον καθηγητή κ. Παπαποστόλου και οι 2 λίθινες κλίμακες που έφερε στο φως, δε μας έδειξαν την κατεύθυνσή τους, τον προορισμό τους. Και τούτο γιατί η κινητήριος των χρημάτων δύναμη σημείωσε την τελευτή της…

Ανεκτίμητοι θησαυροί κρύβονται στα σπλάχνα της Αιτωλικής  γης προσμένοντας την αρχαιολογική σκαπάνη να φωτίσει το θαύμα…

Απομένει να βρεθούν άνθρωποι με ιδιαίτερη αγάπη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, με ευαισθησία πνευματική και φυσικά με οικονομική ευρωστία για να συνεχισθεί η ανασκαφή που σίγουρα θα μας αφήσει άφωνους από αυτά που θα βρεθούν και θα φωνάζει ες αεί για το μεγαλείο των χορηγών της ανασκαφικής χορηγίας, και για της ιστορίας το κλέος που κατακλύζει ετούτη τη γη. 

Εξάλλου  Εθνικός ευεργέτης δεν είναι μόνο όποιος ανυψώνει κτίρια αλλά και όποιος μπορεί να φέρνει στο φως και να λειτουργεί τη βαριά μας βιομηχανία, την πολιτιστική κληρονομιά μας που χρειάζεται το χέρι των χορηγών για να αξιοποιηθεί και να προβληθεί.

Περιμένουμε την ευγενή και γενναία κίνηση που θα οδηγήσει  σε νέα ανασκαφή και ανάγνωση του κλειστού βιβλίου της Αιτωλικής γης.

Κάντε κλικ εδώ για να στηρίξετε την ανασκαφή

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων…

«Εταιρεία Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου»

Θέρμο 7 Ιουλίου 2016