ΘΕΡΜΙΚΑ 2017- ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ 1897-2017 – 120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ & 1 ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με πρωτοβουλία της και με το ανωτέρω θέμα, η Εταιρεία Φίλων Μουσείου & Αρχ/κού Χώρου Θέρμου, οργάνωσε Διημερίδα, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Θέρμου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδας, την 1 & 2 Ιουλίου 2017.

Στην Επιστημονική αυτή Διημερίδα συμμετείχαν οι καθ. Παν/μίου: Ι.Α. Παπαποστόλου, K. Wardle, η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Δρ. Ε. Φιλιπποπούλου, δρ.Α. Χατζή, οι Γιάννης Καρύτσας- συγγραφέας και αρχαιολόγοι Λίνα Μακραδήμα και Γιώργος Σταμάτης, ενώ λόγω ισχυρού κωλύματος, δεν μπόρεσαν να προσέλθουν οι καθ. Πέτρος Θέμελης, Κατ. Γραβάνη και Ν. Κατσικούδης απέστειλαν όμως τις εισηγήσεις τους.

Κατά γενική ομολογία η Διημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία, γεγονός που οφείλεται, τόσο στις πολύ αξιόλογες εισηγήσεις, όσο και στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Η έκδοση των Πρακτικών της Διημερίδας είναι στις προθέσεις μας.

Η καλαίσθητη Έκθεση με το φωτογραφικό, εποπτικό υλικό, κυρίως από τις ανασκαφές των ετών 1897 έως 1932 εντυπωσίασε, μας παραχωρήθηκε ευγενικά από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Την επιμέλεια της Έκθεσης είχε ο αξιόλογος και ακούραστος αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδας και ιδρυτικό μας μέλος κ. Γεώργιος Σταμάτης, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο των Φίλων Μουσείου & Αρχ/κού Χώρου Θέρμου Αντώνη Βασιλόπουλο.

Το ίδιο βράδυ στον μαγευτικό χώρο της Πηγής, η καταπληκτική παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και τμήμα της χορωδίας Μεθάνων «Τα χρώματα της ίριδας», με διευθυντή τον Δημ. Τυπάλδο και Παρουσιαστή τον παραγωγό της ΕΡΤ 2, στιχουργό, και ηθοποιό τον υπέροχο Γιάννη Τζουανόπουλο, γοήτευσαν το κοινό και δικαίως απέσπασαν τον θαυμασμό και τα χειροκροτήματά του.

Την Κυριακή 2/7 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο από την Δρ. Ολυμπία Βικάτου και στον αρχαιολογικό χώρο.

Το ίδιο βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με παραδοσιακά παιχνίδια, μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς. Τη λήξη κήρυξε ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Κωνσταντάρας.