ΑΝΑΒΙΩΣΗ «ΘΕΡΜΙΚΩΝ»

Η Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου οργάνωσε για πρώτη φορά εφέτος, στο Θέρμο, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε μία προσπάθεια αναβίωσης των “ΘΕΡΜΙΚΩΝ”.

Τα ΘΕΡΜΙΚΑ ήταν ο κορυφαίος θεσμός της οργάνωσης του Κοινού των Αιτωλών, λάμβαναν χώρα κατ΄ έτος στο Θέρμο, κατά την περίοδο της φθινοπωρινής ισημερίας και διαρκούσαν αρκετές ημέρες.
Στο αρχαίο Θέρμο, το οποίο ήταν το θρησκευτικό, προσκυνηματικό και διοικητικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας, προσέρχονταν οι Αιτωλοί πολίτες, οι έχοντες νόμιμη ηλικία, για να εκλέξουν, με άμεση δημοκρατία και για ένα έτος, τους άρχοντές τους. Κατά τη διάρκεια των ΘΕΡΜΙΚΩΝ, αντιπροσωπείες όλων των πόλεων της Αιτωλικής Συμπολιτείας διαβουλεύονταν κι αποφάσιζαν για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούσαν τη Συμπολιτεία, χάραζαν την πολιτική του μέλλοντος, εκτελούσαν θρησκευτικές τελετές, ενώ ταυτόχρονα λάμβαναν χώρα μεγάλες εμπορικές, αθλητικές, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Η Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου, οργάνωσε για πρώτη φορά εφέτος, την αναβίωση των ΘΕΡΜΙΚΩΝ σε δύο φάσεις, λόγω των εκλογών. Η πρώτη από 11έως 16 Σεπτεμβρίου 2015 με «σεμινάριο Κλασικού τραγουδιού. Η δε δεύτερη, σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμου και άλλους πέντε τοπικούς συλλόγους, από 1 έως 4 Οκτωβρίου, περιελάμβανε περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία, μνημεία της φύσης, αθλητικές εκδηλώσεις, χορευτικά, συνέδριο.

1ο Μέρος: 11 έως 16 Σεπτεμβρίου 2015: «Σεμινάριο Κλασικού Τραγουδιού», με τον διεθνούς φήμης τενόρο Ζάχο Τερζάκη. Πραγματοποιήθηκαν και δύο συναυλίες με μεγάλη επιτυχία. Στις 12 Σεπτεμβρίου η πρώτη, με τους αδελφούς Γεράσιμο και Σπύρο Καραβιώτη και στις 16 Σεπτεμβρίου η δεύτερη, με τον τενόρο Ζάχο Τερζάκη, τους αδελφούς Γεράσιμο και Σπύρο Καραβιώτη και όλους όσους συμμετείχαν στο σεμινάριο και πολλά υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες. Συνόδευε στο πιάνο η καταπληκτική σολίστ δρ. Αμαλία Σαγώνα.

2ο Μέρος: 1 έως 4 Οκτωβρίου 2015 : H αναβίωση των ΘΕΡΜΙΚΩΝ του 2ου Μέρους, είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα I.C.E. Συμμετείχαν 6 φορείς: α) Το κέντρο πολιτισμού- Αθλητισμού του Δήμου Θέρμου, β) Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου, γ) η ΛΕΜΑΘ, δ) ο Σύλλογος των Απανταχού Μυρτιωτών, ε) η Αρχαιολογική –Ιστορική- Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων και στ) η διοργανώτρια Εταιρεία Φίλων του Μουσείου και Αρχ/κού Χώρου Θέρμου. Περιελάμβανε:

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 1-10-2015:

Παρατριχώνια, γύρος της λίμνης: Πάμφιο, Τριχόνειο (Γαβαλού) Ιερό του Ασκληπιού, Βλοχός – Μοναστήρι, Μυρτιά – Μοναστήρι, Θέρμο.

Παραλίμνια, πεζοπορεία: Πετροχώρι, μονή Φωτμού, λουτρά Μυρτιάς, καταρράκτες Μυρτιάς.

Παραευήνια, πούλμαν και πεζοπορεία: τοξωτό γεφύρι Αρτοτίβας, Καρέλι, Πηγές Νυμφών Κεφαλοβρύσου Ανάληψης, Πετροχώρι, Θέρμο.

Επίσκεψη στα Βυζαντινά μνημεία 2-10-2015: Μονή Αη Γιάννη Προδρόμου Ανάληψης, Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας – κέρινα ομοιώματα.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ 2-10-2015:

Αρχαία ελληνικά και παραδοσιακά παιχνίδια με μαθητές των Σχολείων Θέρμου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

α) 2-10-2015: Για τους μαθητές του Γυμνασίου Θέρμου. Με την αρχαιολόγο – μουσειολόγο Κα Μόνικα Διαμαντή. β) 13-10-2015: Για τους μαθητές του Λυκείου Θέρμου. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων του Μουσείου και Αρχ/κού Χώρου Θέρμου αρχιτέκτονα Αντώνη Βασιλόπουλο.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:

Από παραγωγούς, όλο το τετραήμερο των εκδηλώσεων (1 έως 4-10-2015).

ΗΜΕΡΙΔΑ 3-10-2015: Ξενοδοχείο Αλθαία. Θέμα: Τόπος, μνημεία, ιστορία.

Oι εισηγητές της Ημερίδας ήταν: ο καθ. Αρχ/γος Ιω. Παπαποστόλου, ο Πρώην Πρύτανης της Παντείου καθ. Γιώργος Κοντογιώργης, ο επίτιμος Γεν. Δ/ντής Αρχαιοτήτων δρ. Λαζ. Κολώνας, η επίτιμος Δ/ντρια Αρχαιοτήτων κα Μαρία Γάτση, η έφορος αρχ/των Αιτ/νίας & Λευκάδας δρ. Ολυμπία Βικάτου, η αρχαιολόγος κα Λίνα Μακραδήμα και από την Εταιρεία μας εισήγηση και μικρό βίντεο παρουσίασε ο Γιώργος Σαγώνας. Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε η Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας μας – Γυμνασιάρχης Θέρμου κα Αγλαϊα Σύρρου.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 4-10-2015:

Αγώνας Ορεινής ποδηλασίας δύο κατηγοριών, για μικρούς και μεγάλους, από τη Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕΜΑΘ).

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ 4-10-2015:

Από το Εκπολιτιστικό Όμιλο Θέρμου.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ:

Από τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα και τον Πρόεδρο της Εταιρείας των Φίλων του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου. O ουρανός του Θέρμου έλαμψε από τη ρίψη έγχρωμων πυροτεχνημάτων, που σηματοδότησαν την λήξη των Θερμικών 2015.