Έναρξη ημερίδας Θερμικών

Εκ μέρους της εταιρείας φίλων του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου Θέρμου

Σας καλωσορίζουμε στον τόπο που ο χρυσοκόμης ήλιος αγάπησε την πέτρα, την έντυσε με φως και εγεννήθη ύδωρ, ποταμός, κι απλώνεται μπροστά μας το κυανούν της  Αιτωλίας διάδημα, η Τριχωνίδα Λίμνη.

Σας καλωσορίζουμε στην Αλθαία, για μιαν άλλη θέα του  τόπου, της ιστορίας, των μνημείων, σε μια οδοιπορία πολύτροπη με το έμπιστον του λόγου φως όπως λέει κι ο Ελύτης.

Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο που ηχολογάει το χώμα διανόηση, και ιλιγγιά ο νους στο ενατένισμα των μεγάρων, των ναών, των στοών και επιγραφών. Στον τόπο που πρωτόβγαλτη η δημοκρατία γεννά συμπολιτεία, και η ηγεμόνη Αρτέμιδα  με τον Απόλλωνα Θεό, πυργώνουν το Θέρμο  και κέντρο το ορίζουν ανθρώπων και λαών και όλων των Αιτωλών.

Γι΄ αυτόν τον ηγαπημένο και πνευματοφόρο τόπο, το Θέρμο, η εταιρεία φίλων του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου ξεδιπλώνοντας το όραμα και ξεκλειδώνοντας το θησαύρισμα της τοπικής ιστορίας, απιθώνει στην καρδιά του Θέρμου μια δέσμη πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων.

Στο μήνα του καλοκαιριού, τον Αύγουστο το Θέρμο καταυγάζεται  από πολύχρωμες ψηφίδες πολιτισμού στα πλαίσια των γιορτών τιμής και μνήμης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Στο μήνα το Σεπτέμβρη, στον ερχομό του φθινοπώρου, χλωμοφυλλιάζει η όψη του και επιστρέφει στη μονοχρωμία της καθημερινότητας….

Η αναβίωση των Θερμικών  τούτο το όνειρο πραγματώνει την επιμήκυνση των εόρτιων ημερών, αλλά στο πλέγμα των  περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και άλλων δράσεων και στοχασμών.

Με τα Θερμικά το Θέρμο εισέρχεται στην τροχιά γεννήσεων πολιτισμικών γεγονότων που απευθύνουν προσκλητήριο σύναξης σ’ αυτό τον τόπο για γνωριμία, συμμετοχική διαδικασία, και άνοιγμα της Θερμικής βίβλου για διαδικτυακή παγκόσμια ανάγνωση….

Σαν άλλοτε 2160 χρόνια πριν, μετά τη φθινοπωρινή ισημερία  πραγματοποιούνταν η σύνοδος της μεγάλης λαϊκής  ομοσπονδιακής Συνέλευσης των Αιτωλών όπου συνέρχονταν όλοι οι Αιτωλοί πολίτες να ψηφίσουν και να εκλέξουν τους ομοσπονδιακούς άρχοντες της Συμπολιτείας και να αποφασίσουν για τα σπουδαία πολιτειακά τους ζητήματα.

Το μεγαλείο της Αιτωλικής Συμπολιτείας κρύβεται στο ότι σχεδόν μόνο αυτή συνέλαβε και υλοποίησε απόλυτα την ιδέα της ισοπολιτείας. Ηγεμονίες έστησαν και η Αθήνα και η Σπάρτη και η πόλη των Θηβών. Αλλά όλες αυτές στήριξαν τη δύναμή τους αποκλειστικά στην οικονομική εκμετάλλευση των συμμάχων τους, εναντίον των οποίων δεν εδίστασαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ασκήσουν και ένοπλη βία.

Σε αντίθεση το κοινό των Αιτωλών δεν άφησε ποτέ περιθώρια για την επιβολή του ενός μέλους πάνω στα άλλα! Έτσι ο ανώτατος άρχων, ο στρατηγός, ασκούσε τα καθήκοντά του μόνο για ένα χρόνο χωρίς να έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη περί πολέμου ή ειρήνης .Το ζήτημα αυτό αποτελούσε αποκλειστική αρμοδιότητα των 550 μελών της Συνέλευσης μαζί με την ψήφιση νόμων και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Αυτή την έννοια της απόλυτης δημοκρατικότητας, την ισοπολιτεία, που τη βίωσε σε όλη της τη λάμψη και την πληρότητα η κακοτράχαλη και απομονωμένη Αιτωλία δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα να τη βιώσουν αρκετές πολιτισμένες χώρες, έξω από τα σύνορα των οποίων ευδοκιμούν παντός είδους ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Εδώ λοιπόν σ’ αυτή την ταπεινή και όμορφη άκρη της Αιτωλικής γης μπορούν και σήμερα οι λαοί του κόσμου κι οι νέοι της πατρίδας  να εντρυφήσουν και να γνωρίσουν την υπέρτατη αξία της δημοκρατίας. Να θαυμάσουν τα εκθέματα τέχνης αφού πιστεύουμε ότι το όνειρο πολλών γενεών θα γίνει πραγματικότητα με το   άνοιγμα του νέου Μουσείου Θέρμου..

Κι ακόμη θαρρούμε πως το σκοτάδι που κρύβει στα σπλάχνα της η αιτωλική γη χρωστάει πολλά στο φως….

Ο αδυσώπητος χρόνος, με τους βαρείς των αιώνων χειμώνες γιατί να μην έκρυψαν των Αιτωλών το θέατρο σε μια βαθύμετρη και δυσθεώρητη γωνιά;

Και μεις και οι επόμενες γενιές  θα προσμένουμε από την αρχαιολογική σκαπάνη και ετέρας χοϊκάς αποκαλύψεις για το αρχαίο Θέρμο, τον πολιτισμό του και το μεγαλείο της ιστορίας του….

Σ΄ αυτό το μεγαλείο  θα μας κάνουν κοινωνούς οι εκλεκτοί εισηγητές  της σημερινής ημερίδας της κορυφαίας εκδήλωσης των Θερμικών και   παράλληλα ανοίγουν το δρόμο και για άλλα συνέδρια και ημερίδες που μπορούν ν’ ακολουθήσουν στο χρόνο που έρχεται …

Τους ευχαριστούμε θερμά όλους και έναν έναν ξεχωριστά…για τη σημερινή πνευματική τους κατάθεση…

Ευχαριστούμε και όλους σας που τιμάτε με την παρουσία σας αυτή την ημερίδα.