Έκκληση για την ΑΝΑΣΚΑΦΗ που θα μας καταπλήξει!

Από το Θέρμο της Αιτωλίας και για το Θέρμο της Αιτωλίας η έννοια μας, ό λόγος μας, το οδοιπορικό μας. Από τον τόπο που αιώνες τώρα λειτουργεί το κάλλος, τεχνουργεί το φως, κι η φύση ζωγραφίζει των «Θερμίων το πεδίον» με μοναδικό χρωστήρα που οδηγεί στη μυσταγωγία της ομορφιάς.

Αυτό τον τόπο διάλεξε η άμεση Δημοκρατία να γεννηθεί κι ύστερα έγινε η ίδια γεννήτορας αξιών, θεσμών, πολιτισμού. Το Αρχαίο Θέρμο ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Εδώ γινόταν οι μεγάλες πολιτικές συνάξεις των Αιτωλών, τα Θερμικά. Εδώ η άμεση Δημοκρατία βρήκε μέγαρο στο Ναό του Θερμίου Απόλλωνα, εδώ οι αρχές της ομοσπονδίας και της διαιτησίας συγκρότησαν το Κοινό των Αιτωλών κι έδωσαν στον κόσμο πρότυπα δημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας.

Σ’ αυτόν όμως τον τόπο ανελέητοι επιδρομείς κι ο αδυσώπητος χρόνος τραυμάτισαν το πολιτιστικό μεγαλείο. Κατέκρυψαν μέγαρα, ναούς, στάδια, θέατρα. Η Αιτωλική γη σφάλισε στα σπλάχνα της έργα ανθρώπων και θεών. Όπου κανείς κι αν περπατήσει, όπου κι αν ακουμπήσει σκαπάνη αναδύονται θραύσματα αγγείων, κέρματα, και ακροκέραμα, κτισμάτων σώσματα, λίθινες κλίμακες που καρτερούν την άνοδό τους στο φως. Εκεί στον αρχαιολογικό χώρο νιώθει κανείς βαρύ το χρέος γι’ αυτόν τον τόπο…

Εκκωφαντική η πρόσκληση και πρόκληση και επιταγή για μια ανασκαφική έρευνα που θα αποκαλύψει δημιουργίες βυθισμένες στη σιωπή των αιώνων. Η πρόσφατη ανακάλυψη του θεάτρου στη Λευκάδα επισφραγίζει τη βεβαιότητα ότι και στο Θέρμο δεν έχουν γίνει ακόμη οι μεγάλες αποκαλύψεις… Ανεκτίμητοι θησαυροί κρύβονται στα σπλάχνα της Αιτωλικής γης προσμένοντας την αρχαιολογική σκαπάνη να φωτίσει το θαύμα…

Η τελευταία ανασκαφή από τον καθηγητή κ. Παπαποστόλου και οι λίθινες κλίμακες που έφερε στο φως δε μας έδειξαν την κατεύθυνσή τους, τον προορισμό τους. Και τούτο γιατί η κινητήριος των χρημάτων δύναμη σημείωσε την τελευτή της…

Απομένει να βρεθούν άνθρωποι με ιδιαίτερη αγάπη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, με ευαισθησία πνευματική και φυσικά με αγάπη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για να συνεχισθεί η ανασκαφή που σίγουρα θα μας αφήσει άφωνους από αυτά που θα βρεθούν και θα φωνάζει ες αεί για το μεγαλείο των χορηγών της ανασκαφικής χορηγίας, και για της ιστορίας το κλέος που κατακλύζει ετούτη τη γη.

Εξάλλου Εθνικός ευεργέτης δεν είναι μόνο όποιος ανυψώνει κτίρια αλλά και όποιος μπορεί να φέρνει στο φως και να λειτουργεί τη βαριά μας βιομηχανία, την πολιτιστική κληρονομιά μας που χρειάζεται το χέρι των χορηγών και των απλών ανθρώπων για να αξιοποιηθεί, να προβληθεί και να μεταβάλλει τον τόπο σε κέντρο έρευνας και θαυμασμού.

Περιμένουμε την ευγενή και γενναία κίνηση που θα οδηγήσει σε νέα ανασκαφή και ανάγνωση του κλειστού βιβλίου της Αιτωλικής γης.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας: www.filoimouseiouthermou.gr, όπου θα βρείτε σχετικό link (στην πάνω αριστερή πλευρά) που οδηγεί στην διαδικτυακή μας καμπάνια στο www.generosity.com. Κάθε ευρώ που θα κατατίθεται (μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας) θα πηγαίνει αποκλειστικά για την ΑΝΑΣΚΑΦΗ, η οποία με «μαγιά» τη χρηματοδότηση λίγων Φίλων αρχίζει στις 10 Αυγούστου 2016. Βοηθείστε να συνεχισθεί. Κοινοποιήστε το στους Φίλους σας!!! (υπάρχει και στη σελίδα μας στο Facebook)

Για μεγάλους χορηγούς: και επειδή την ανασκαφή του Αρχαίου Θέρμου διενεργεί η «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» μπορούν να καταθέτουν εκεί την προσφορά τους: Αριθ. Λογαριασμού Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος: GR1601100800000008048024627 με τη σημείωση: «Για την Ανασκαφή του Θέρμου»

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων…

Εταιρεία Φίλων Μουσείου και
Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου

www.filoimouseiouthermou.gr
fb: Φίλοι Μουσείου Θέρμου