ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2017

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος της καθιέρωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το 1977 ήταν να κάνει ευρύτερα γνωστή τη βασική αρχή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, δηλαδή ότι τα μουσεία πρέπει να είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

Με την ευκαιρία αυτή προσκαλούμε όλους τους Θερμίους, όλους τους Αιτωλούς και μη, να επισκέπτονται το υπέροχο και σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου. Έτσι σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος διοργανώνει ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητικό κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση
Είσοδος ελεύθερη για το ευρύ κοινό
(Διάρκεια: 8:30-13:00) Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26310-55654, 26440-23336 (Γαβρίνα Δ., Τσαντήλα Β.) FAX: 26310-55653 E-MAIL:efaait@culture.gr

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ
ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΘΕΡΜΟΥ